Kopplingen mellan spel och sport är något vi haft säkert lika länge som sport överhuvudtaget. Så länge vi har tävlar har vi även gillat att slå vad om vem som kommer att vinna. Betting är idag en otroligt stor verksamhet som täcker alla stora och många mindre sporter i världen.

Den vanligaste formen av betting är i grunden väldigt enkel. Något sätter oddsen för sannolikheten att en person eller ett lag vinner en match eller tävling och de som är villiga att chansa på att de gör det står att vinna pengarna de satsade gånger oddsen som angivits. Men därefter dyker det också upp en hel del strategi och teori som går att applicera på huruvida det är värt att satsa på ett odds eller inte. Säg att ett viss lag i en fotbollsliga har oddset hundra mot ett att vinna ligan denna säsong.

Satsar man bara 100 kronor på att laget vinner finns ju möjligheten att vinna 10 000 kronor. Men då det estimerats vara en på hundra att laget vinner skulle nog många argumentera att det är bortslösade pengar att satsa på dem. Andra former av betting finns dock tillgängligt idag. En form som i större utsträckning börjat sprida sig utanför ursprungslandet USA är vad man kallar för fantasy sports. Detta handlar mindre om just odds och liknar mer konceptet dream team där man sätter ihop ett favoritlag med aktiva spelare inom en liga och tjänar poäng vid matcher där dessa spelare närvarar.

Det finns dock en hel del restriktioner man måste följa. Som att ha ett komplett lag (dvs spelare i alla positioner). Spelarna har också en kostnad och man har bara en viss summa att spendera på spelare när man sätter ihop sitt lag. Annars skulle ju alla bara ta in de bästa spelarna för alla positioner.